Het effect van olifantenpaadjes binnen gemeenten

Je kent het vast wel, de ‘olifantenpaadjes’ dwars door groene grasvelden. De shortcuts die mensen gebruiken wanneer ze hun bestemming in zicht krijgen. Paadjes die korter zijn dan de officiële route waar je dankbaar gebruik van maakt. Ook binnen gemeentelijke organisaties bestaan deze olifantenpaadjes. Wat is het effect van olifantenpaadjes binnen gemeenten?

Olifantenpaadjes zijn kortere routes om te komen tot je uiteindelijke doel. Je gebruikt hierbij de kennis en ervaring van collega’s en betrokkenen. Je zoekt contact met de juiste mensen. In plaats van het volgen van de voorschriften in de formele organisatie. Je gaat als het ware van de officiële paden af. Op zoek naar je eigen olifantenpaadje. Je maakt gebruik van de informele organisatie.

Weerstand van de formele organisatie
An Kramer beschrijft in haar boek ‘Olifantenpaadjes’ de weerstand van de formele organisatie tegen de informele organisatie. Als manager zie je zaken niet graag langs je heen gebeuren. Je durft niet los te laten of bent bang zaken te missen. De formele organisatie ziet olifantenpaadjes als onkruid dat je moet uitroeien.

De kracht van netwerken in de informele organisatie
De informele organisatie is echter onuitroeibaar en krachtig. Ze wordt namelijk gevormd door alle netwerken die in een organisatie voorkomen. Zoals het contact met collega’s, maar ook verbindingen met bijvoorbeeld waterschappen en provincies. Het mooie van de informele organisatie is dat iedereen eraan meedoet. Van wethouders, beleidsmedewerkers tot het ambtelijk apparaat. Is het iets wat je als onkruid moet verdelgen? Wij zijn van mening dat de olifantenpaadjes een meerwaarde zijn voor gemeenten. Juist deze informele organisatie biedt veel kansen tot creativiteit en verassende oplossingen. Of nieuwe samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld op het gebied van natuurontwikkeling tussen waterschappen en gemeenten. Maar ook snellere resultaten. Zoals wanneer je alvast stappen zet die je pas na de proceduretijd verwacht. Zodat je daarna in staat bent sneller te schakelen.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat dit ten goede komt van het werkplezier. Dat onkruid niet uitgeroeid moet worden,  maar je de wilde bloementuin moet omarmen. Hoe denk jij hierover?

Naar overzicht